Generation Alpha
Der er blevet skrevet meget om Generation Z, men hvad ved vi om efterfølgeren Generation Alpha, der er født fra 2010 og fremefter? I denne artikel kigger vi nærmere på generationen, hvis fødsel faldt sammen med lanceringen af iPad'en.
Bygger videre på generation Z’s værdier
Generation Alpha er den første generation, der vokser op i en verden, hvor det fysiske og virtuelle er smeltet sammen med smartphones, apps og sociale medier som en naturlig del af hverdagen.
Generation Alpha har gennem deres adgang til information og perspektiver fra hele verden fået et globalt udsyn. Samtidig er de børn i en tid med øget fokus på inklusion og mangfoldighed.
I forhold til deres forældres generation (Millennials eller Y’erne), der blev født i 80’erne og 90’erne, ser man fra tidlig barndom en åbenhed og tolerance over for over for forskellige synspunkter, kulturer og identiteter.
Den post-stereotype generation
Hvor tidligere generationer har været normpræget, kan man karakterisere Generation Alpha som ”post-stereotype”. De har bevæget sig ud over traditionelle kønsstereotyper og har en mere nuanceret og fleksibel opfattelse af køn og kønsroller. De anerkender, at der er mange forskellige måder at udtrykke og leve sit køn på, som ikke nødvendigvis følger de stereotype forventninger og normer i samfundet. Dette kommer bl.a. til udtryk gennem børns leg, der i højere grad end tidligere er blevet mere kønsneutralt. Her leger drenge også med dukker, ligesom piger er glade for byggeklodser.
Kønsdiversiteten har fået flere virksomheder til at lancere produkter, der bryder med traditionelle kønsstereotyper, som f.eks. unisex-tøj og -legetøj. Børnetøjsmærket Mini Rodini er et eksempel på et helt kønsneutralt brand til børn. Og Mattel lancerede i 2019 en ny serie af Barbie-dukker, der skulle repræsentere en bredere mangfoldighed af kropstyper, hudfarver og kønsidentiteter.
Kritiske og velinformerede debattører
Generation Alpha er en generation med stærke meninger helt fra barnsben. Deres adgang til information gennem internettet og sociale medier, kombineret med en opvækst i et familiedemokrati, hvor deres stemme bliver hørt og anerkendt af forældrene, har givet dem en øget bevidsthed om vigtigheden i at tænke kritisk. En undersøgelse fra 2020 viser endvidere, at børn i alderen 8-12 år i dag stiller flere og mere komplekse spørgsmål end tidligere generationer.
En anden undersøgelse fra Stanford University i 2017 har tillige vist, at børn i alderen 10-17 år er bedre til at identificere falske nyheder og misinformation end voksne i alderen 18-25 år. Børnene er også bedre til at identificere, hvilke kilder der er troværdige og upålidelige. Undersøgelsen konkluderer, at børn muligvis har udviklet disse færdigheder som følge af deres tidlige eksponering for digitale medier og internettet. Undersøgelsen indikerer også, at generation Alpha muligvis er mere åbne over for at lære, hvordan man evaluerer information og nyheder, og derfor mere villige til at undersøge pålideligheden af de oplysninger, de finder online. Fordi generation Alpha higer efter udfordringer og læring, anses de også som den mest entreprenante generation hidtil.
En generation, der elsker det nære familieliv
Den mest digitale generation er paradoksalt nok også en generation, der elsker og værdsætter nærvær og kvalitetstid med forældrene. Flere danske undersøgelser viser, at det vigtigste for børnene er at have tid sammen med deres forældre, hvor de kan tale om deres følelser og tanker, og at faste rutiner sammen med forældrene, som for eksempel fælles måltider og hyggestunder er vigtige for dem. Her er behovet for fysisk tilstedeværelse og nærvær ubetinget for den digitale generation.
Hos CPH Strategy har vi lavet et Deep Dive på generation Alpha. Kontakt os til et møde, hvis du ønsker at høre mere.