Et studie i gaming: Fællesskabet, der er uafhængigt af tid og sted

Computerspil ikke blot en underholdningsform. Det er blevet en integreret del af ungdomskulturen. Hos CPH Strategy har vi dykket ned i verdenen af gaming. Ved at gennemføre fokusgrupper med gamere og analysere eksisterende forskning og rapporter om emnet, har vi indsamlet en bred vifte af indsigter og identificeret både de positive og udfordrende sider af gaming – samt viden om, hvilken indvirkning gaming har på unges livsstil og relationer.

Ved at gennemføre fokusgrupper med gamere og analysere eksisterende forskning og rapporter om emnet, har vi indsamlet en bred vifte af indsigter om gaming.


En kilde til nem og fleksibel socialisering

Computerspil har vokset sig til en foretrukken fritidsaktivitet blandt unge, takket være dens tilgængelighed og fleksibilitet. Gaming har nemlig en unik evne til at skabe fællesskaber, der eksisterer uafhængigt af tid og sted. Det har givet gaming status som en hverdagsaktivitet på højde med traditionelle fritidsaktiviteter som ridning eller fodbold.

Mange unge investerer en væsentlig del af deres daglige liv i gaming, og selv når de sidder alene på deres værelser, oplever de en følelse af sammenhold med vennerne, som de interagerer med gennem spillets virtuelle verden. Her er det interessant, at det, der spilles, faktisk ofte er irrelevant for spillerne, hvorimod selve den sociale aktivitet er central. Det afspejler, at gaming ofte ikke ’bare er at spille videospil’, men derimod indgår i mange forskellige hverdagsaktiviteter såsom socialt samvær, afslapning og kreativ udfoldelse.

Gamer, 20 år:

Det er dejligt at spille med vennerne. At slappe af. Det er en måde for mig at holde kontakten til mine folkeskolekammerater. Vi mødes online. For mig er det ofte alt andet end spil. Vi snakker og catcher up.

Gamer, 19 år:

90% af tiden er det for fællesskabet. Jeg begyndte at spille meget under Corona. Der mødte jeg mange mennesker online, som jeg også spiller med i dag. Der fik jeg et fællesskab, da jeg ikke kunne se andre mennesker.


Den strategiske tankegang styrkes

Ud over at fungere som en kilde til socialisering og underholdning, kan gaming give børn og unge færdigheder, der kan styrke deres overgang til voksenlivet. Forskning viser nemlig, at gaming fremmer evnen til at omstille sig og tænke strategisk, da man som gamer konstant evaluerer forskellige løsningsmodeller for at finde frem til, hvilken der er den bedste. Herudover viser studier, at gamere især styrker færdighederne i de fire K’er - Kommunikation, kritisk tænkning, kollaboration og kreativitet (2020, The Essential Skills of 21st Century Classroom (4Cs).

Gamer, 17 år:

Et spil bliver aldrig det samme fra gang til gang. Der sker altid noget nyt, og spillet udvikler sig.

 

Skyggesiden af gaming

Ikke desto mindre er det nødvendigt at se nærmere på de negative aspekter af gaming. Flere studier har påvist en sammenhæng mellem gaming-afhængighed og spilmekanismernes evne til at udløse dopamin i hjernen. Gaming sammenlignes derfor ofte med vanedannende stoffer og kan resultere i søvnmangel samt vanskeligheder med at finde samme tilfredsstillelse i den virkelige verden som i gaming-verdenen.

Gamer, 17 år:

Når man står op om natten for at spille, er man lidt afhængig. Når jeg ikke spillede, var der ikke så meget at blive glad over. Der skulle man finde noget andet. Det hjalp efterskolen med. Efterskolen har gjort, at man ikke er så afhængig længere. 

Gamer, 17 år:

Ens døgnrytme kan blive ødelagt. Om søndagen sover man til kl. 15.00, og så kan man ikke sove om aftenen. Det går ud over mandagen, når man kun har sovet et par timer.

Gamer, 19 år:

Min far skulle på et tidspunkt op kl. 5.30 for at gå på arbejde, og så fangede han mig til siddende foran computeren.

Gamer, 17 år:

Vi har lavet alle mulige hemmelige tricks. Løbe hjem i frikvarteret, stå op om natten, når andre ikke spiller for at vinde bestemte ting.


Det føles ikke som “rigtige penge”

Økonomisk ansvarlighed er også en udfordring i onlinespil, hvor det kan være svært for unge at opfatte de virtuelle køb som et reelt pengeforbrug. Pengene kan hurtigt forsvinde i købet af nye skins, våben og opgraderede abonnementer, og det kan være en kompleks opgave at bevare overblikket over udgifterne. Derudover oplever gamere ofte svindel, når de handler skins med hinanden, ligesom phishing-angreb også er udbredte hos gamerne.

Gamer, 17 år

Da jeg var mindre fik jeg lommepenge, og alt røg i FIFA og Fortnite - 4-5.000 kr. på Fortnite og det det samme på FIFA. Og når man ikke spiller det mere, er det bare tabt.

Gamer 17 år:

·Jeg prøvede at tjene penge på at sælge skins, og så blev jeg snydt. Jeg overførte penge for skins, efter at jeg havde set hans pas og alt muligt, og så blev jeg alligevel snydt for 3500 kroner.

Gamer, 17 år:

Jeg blev udsat for phishing engang. Der kom en reklame op på et Counter Strike skin, som jeg trykkede på.


Forældrene forstår ikke gamingens præmisser

Børn og forældre har også forskellige forståelser af den digitale verden. Mens forældre klart adskiller den fysiske og den digitale sfære, ser børnene ikke nødvendigvis denne skelnen.

Yngre børn accepterer, at deres forældre sætter rammer op for gaming – både i forhold til tid og penge. Men de oplever samtidigt, at deres forældre ikke forstår gaming, og derfor kan forældre have svært ved at sætte brugbare rammer.

Konflikter opstår ofte, når spillet kommer i konflikt med måltiderne. Børn og unge bliver frustrerede, når forældrene ikke forstår, hvorfor de ikke blot kan afbryde spillet, da dette kan medføre, at de svigter deres holdkammerater, mister de belønninger, de har arbejdet hårdt for at opnå, eller endda bliver udelukket fra gruppen for en periode.

Gamer, 17 år

Jeg blev meget fokuseret på at komme op på ranglisten, og når min mor kom ind på mit værelse, blev jeg meget irriteret på hende. Jeg blev afhængig af dopamin.

Gamer, 17 år:

Hvis jeg skulle slukke og komme ud og spise aftensmad, blev jeg sur.

Gamer, 17 år:

Der har været mange diskussioner i vores familien. Jeg gad ikke de huslige ting som at gå med hunden og tømme opvaskemaskinen. Der blev jeg sur over det.

Gamernes ti råd til deres yngre jeg

Gaming er blevet mere end blot en aktivitet - det er blevet en kulturel bevægelse. Dets evne til at skabe fællesskaber, udvikle kompetencer og stimulere strategisk tænkning er positivt, men samtidigt bør man stille skarpt på de risici og udfordringer, der følger med overdreven spiladfærd.

I vores fokusgruppe bad vi deltagerne om at komme med 10 råd til deres yngre jeg, hvoraf det 10. og sidste råd så fint lød, at den virkelige verden altid bør og skal være den foretrukne platform:

De ti gamerråd - fra CPH Strategy’s fokusgruppe med gamere

Hos CPH Strategy har vi på baggrund af vores research udviklet en omfattende indsigtsrapport, der kommer forbi mange flere findings om gaming-verdenen.

Kontakt os, hvis I ønsker at høre mere om, hvordan vores indsigter kan kan bidrage til jeres forståelse af gamere og hjælpe jeres virksomhed eller organisation med at udvikle services og produkter, der imødekommer de udfordringer man som gamer – og som familie står med.











Previous
Previous

Afdækning af virksomheds-kulturen i Employer Branding og branding-strategier

Next
Next

Forskellen mellem ESG og SDG